Lückens en Debutade

Na het afronden van zijn opleiding aan de Quellinusschool in 1900 werd de jonge kunstenaar actief lid van het Teekengenootschap Debutade in de Wisselstraat te Hoorn.

Gelijkgestemden

Bij Debutade ontmoette Gerard Lückens diverse andere tekenaars en schilders. Met een aantal daarvan ontstonden jarenlange contacten, samenwerkingen of vriendschappen:
  • Johan Kerkmeijer, voorzitter van Debutade en Lückens' tekenleraar op de HBS. De band tussen hen werd vooral intensief toen zij beiden lid waren van de in 1917 opgerichte Vereniging Oud Hoorn.
  • Schilder Maarten Storm, waar Lückens in de daarop volgende jaren graag en veel mee samenwerkte aan decors voor operettes, toneelstukken, marmergroepen en tableaux vivants. Storm heeft ook het door Lückens gesneden houten beeld 'Eenhoorn' geschilderd.
  • Dirk Ooievaar, die portretten heeft geschilderd van Gerard Lückens, zijn vrouw Sophia Jonkman en hun dochter Gerdien Lückens.
  • Adriaan Volkers, die enige tijd het pand Ramen 18 huurde van Gerard Lückens. Lückens kocht ook een aantal werken van Volkers.

Tentoonstellingen

Debutade hield elk jaar een tentoonstelling voor kunstliefhebbers. Daarbij werden naast werken van actuele en veelbelovende kunstenaars ook werken en kunstbezittingen van de leden getoond. Lückens stelde hiervoor met regelmaat stukken beschikbaar, waaronder in 1931 de collectie stop- en merklappen van zijn vrouw Sofie.
Debutade

Hoornsche Courant, 20-03-1901.

Debutade

Hoornsche Courant, 30-03-1904.

Debutade

De Nieuwe courant, 18-03-1931.

Tentoonstelling 70-jarig jubileum

In 1936 bestond het Teekengenootschap Debutade zeventig jaar. Ter ere daarvan schreven zij hun leden en oud-leden aan, met het verzoek om een kunstwerk te lenen voor deze speciale tentoonstelling. Lückens reageerde op dit verzoek met de vraag of Debutade voorkeur had voor een soort werk. Zie onderstaande brieven.
Verzoek Debutade, 1936

Verzoek Debutade, 01-10-1936.

Brief Lückens

Reactie Lückens op verzoek, 11-10-1936.


Bronnen: