Lückens en gipsbed

Maatwerk ter ondersteuning behandeling

Lückens werd meerdere keren gevraagd door Dr. H.P. Kortebos om te assisteren bij het maken van een maatwerk-gipsbed. Een dergelijk gipsbed werd gebruikt als conservatieve behandeling bij gebroken wervels in rug of nek, als nabehandeling bij een operatieve ingreep aan de wervels, en bij Engelse ziekte of tuberculose in de wervelkolom.

Ligduur

Afhankelijk van het medisch probleem en de genezing lag een patiënt doorgaans zes tot twaalf maanden in het gipsbed, vierentwintig uur per dag of alleen 's nachts. In het geval van wervel-tbc moest een patiënt vaak enkele jaren in een gipsbed!

Lückens vertelde zijn dochter Gerdien dat er één patiënt was die na de behandeling zo gewend was aan zijn gipsbed, dat hij niet meer zonder kon slapen.

Foto H.P. Kortebos, 1935

H.P. Kortebos, 1935

Dr. H.P. Kortebos

Hendrik Pieter Kortebos werd geboren op 20 april 1882 in Rijssen. Hij volgde de HBS in Almelo en Zwolle. Daarna studeerde Kortebos aan de universiteit in Amsterdam, waar hij in 1910 zijn artsdiploma verwierf.

Kortebos specialiseerde zich tot chirurg in het Israëlistisch ziekenhuis te Amsterdam en vestigde zich in november 1913 als chirurg in Hoorn.

Hij werd tevens tweede gemeentearts, regent van de Rijkswerkinrichting en voorzitter van de Hoornse spaarbank.

Dr. Kortebos overleed op 12 maart 1954 in De Bilt.


Persbericht gipsbed

Het Nieuws van den Dag, 04-07-1922.

Persbericht gipsbed

Rotterdamsch Nieuwsblad, 23-05-1928.


Bronnen: