Achtergrondinformatie | Gerard Herman van Tekelenburg

Gerard Herman van Tekelenburg is geboren op 11 mei 1932 in Bandoeng, als tweede zoon van Ko van Tekelenburg sr. en Lien Lückens. Hij is tevens het tweede kleinkind van kunstenaar Gerard Lückens.

Met verlof naar Nederland

Vader Ko werkte als werktuigbouwkundig ingenieur in Nederlands-Indië. In 1936 ging het gezin voor zes maanden met verlof naar Nederland; zij logeerden bij opa Lückens in Hoorn.

De familie maakte diverse uitjes en Gerard en zijn oudere broertje Ko vermaakten zich prima in en rond het huis Ramen 16. Zo reden ze met hun trapauto's rond en visten de goudvissen uit opa's vijver.
Gerard Lückens maakte als tastbare herinnering aan de verlofperiode een portretreliëf van Gerard én een portretreliëf met beide kleinzoons.

Foto Lien met Ko en Gerard

De pasgeboren Gerard op schoot bij moeder Lien.
Foto uit 1932.

Foto Ko van Tekelenburg

Ko en Gerard (rechts) met hun tante Hermien in de tuin achter Ramen 16.
Foto uit 1936.

Foto uitstapje Bergen

Uitstapje naar Bergen, 1936. Kleinzoons Ko en Gerard (rechts) in trapauto. Foto uit 1936.

Oorlog

In juni 1942 brak in Nederlands-Indië de oorlog uit. Gerards vader werd gedwongen te werk gesteld bij de aanleg van de Birma-spoorlijn en overleed in 1943. Gerard zat eveneens als zijn moeder en broertje in een Japans interneringskamp. Toen zij in 1946 terugkeerden naar Nederland gingen zij wonen in Rijswijk, Zuid-Holland.

Bronnen:

  • Memoires en familie-album Mw. G. Mellegers-Lückens