Achtergrondinformatie | Dirk Lückens

Foto Dirk Lückens

Dirk Lückens, 1979.

Dirk Lückens werd geboren op 22 mei 1923 te Hoorn, als vierde kind en enige zoon van kunstenaar Gerard Lückens en Sofie Jonkman.

Moeilijke omstandigheden

Dirk was een rustige, wat bedeesde jongen, die het thuis met drie oudere en pittige zussen niet altijd even makkelijk had. In 1929 trouwde oudste zus Lien en zij vertrok naar het voormalig Nederlands-Indië. Kort daarna begon de gezondheid van moeder Sofie te verslechteren, het begin van een lastige periode voor het gezin.

Toen Dirk elf jaar was overleed zijn moeder, waarna zus Gerdien probeerde het huishouden 'reilend en zeilend' te houden. Dirk kon goed leren en ging naar de Rijks-HBS in Hoorn, waar hij helaas regelmatig het mikpunt was van pesterijen.

In 1936 kwam zus Lien met echtgenoot en hun twee zoontjes voor een half jaar verlof naar Nederland. Ze logeerden in het ouderlijk huis. Vader Lückens genoot volop van zijn rol als opa, met als gevolg dat er nog minder persoonlijke tijd, ruimte en aandacht was voor Dirk. Vervolgens kreeg vader Gerard Lückens kennis aan een nieuwe vrouw en hertrouwde in januari 1940. De zussen Gerdien en Hermien gingen op kamers in Amsterdam.

Studeren in Delft

Dirk slaagde in juli 1941 voor het eindexamen B van de Rijks-HBS en ging electrotechniek studeren aan de TH in Delft. Hij vond een kamer bij een hospita in Delft en genoot van zijn vrijheid en het studentenleven. In juli 1942 behaalde hij zijn propedeuse electrotechniek.

Verplichte tewerkstelling in Duitsland

In mei 1943 moest Dirk zich melden voor de verplichte tewerkstelling (Arbeidseinsatz) in Duitsland. Hij werd geplaatst in een kamp nabij Berlijn en werkte bij Rheinmetallwerke Borsig.
In de nazomer van 1944 ging Dirk een aantal keren richting de Nederlandse grens, zogenaamd om na een doorgemaakt bombardement te zien hoe het met een aantal familieleden ging. Hij gebruikte daarvoor een speciale verlofpas. De werkelijke reden was het uitzoeken van mogelijkheden voor het oversteken van de grens bij een poging uit Duitsland te vluchten. Datzelfde jaar lukte het Dirk in de buurt van Venlo de grens over te steken. Hij dook onder in Abbekerk, om pas in juli 1945 terug te keren naar Delft. Hij nam zijn studie weer op en slaagde in december 1947 voor zijn ingenieursexamen.
Foto Huwelijk Lückens-Jansen

Dirk Lückens en Annie Jansen, 19-11-1951.

Huwelijk en gezin

Dirk trouwde op 19 november 1951 met Johanna Jansen (roepnaam Annie, geboren 8 juni 1926 in Alkmaar) in Rijswijk, Zuid-Holland. Het jonge stel woonde eerst in Rijswijk en verhuisde later naar Haarlem. Zij kregen twee zoons.

Dirk bekleedde verschillende managementfuncties bij Groenpol/nv GTI-Holding. Daarbij was hij ook actief als voorzitter van enkele personeelsfondsen. Hij overleed op 1 juli 1984 in Haarlem. Zijn vrouw Annie overleed op 11 mei 2019 in Soest.


Bronnen:

  • Memoires en familie-album Mw. G. Mellegers-Lückens
  • P.D. Lückens