Achtergrondinformatie | Gerrit Dignus Scholten

Gert Scholten

Gert Scholten.
Foto anno 1960.

Gerrit Dignus Scholten is op 19 januari 1917 in Hoorn geboren, als oudste zoon van Gerrit Scholten jr. en Hendrika Johanna Digna Graafland. Zijn vader was directeur van de N.V. Hoornsche Metaalwarenfabriek. Na de lagere school ging hij naar de Rijks-HBS in Haarlem en behaalde in 1935 zijn einddiploma, waarna hij ging werken in het familiebedrijf. In 1936 werd hij goedgekeurd voor de dienstplicht.

Padvinderij

In 1935 werd Gert Scholten lid van de in 1934 opgerichte J.P. Coenstam, een onderdeel van de Vereniging De Nederlandsche Padvinders (kortweg NPV) in Hoorn. En wel van groep 1 Het Paarse Vendel Verkenners. In 1939 kreeg hij zijn volmacht als assistent welpenleiding bij deze groep.

Padvinderij in oorlogstijd

Na de Duitse inval in 1940 mocht de padvinderij geen buitenactiviteiten meer houden. En in 1941 werd de J.P. Coenstam net als alle padvindersverenigingen door de Duitsers verboden. Vanaf dat moment ontstonden er vanuit de NPV langzaamaan verschillende verzetsactiviteiten.
Gert Scholten

Logo van het illegale blad 'De Zuiderzeebode'.


Zo werd Gert Scholten actief bij het illegale blad De Zuiderzeebode in Hoorn. Dit blad werd uitgegeven van 10 oktober 1944, toen de elektriciteitsvoorziening in Hoorn werd gestaakt, tot het eind van de oorlog.

Directeur familiebedrijf

In 1947 overleed zijn vader Gerrit Scholten jr. en werd Gert als oudste zoon de volgende (derde) directeur van het familiebedrijf N.V. Hoornsche Metaalwarenfabriek. Gert Scholten overleed op 21 maart 1976, waarmee een einde kwam aan het familiebedrijf.