Achtergrondinformatie | Ramen 20

Ramen 12 t/m 24

De Ramen 12 tot en met 24 (van rechts naar links).
Tussen de huisnummers 16 en 18 het Arminiaanse Glop.

Ramen 20 is het tweede huis aan de linker zijde van het Arminiaanse Glop en is voorzien van een trapgevel. Vanaf 1912 had loodgieter/zinkwerker Nisius daar zijn werkplaats en woning. De ruimte boven de werkplaats was alleen bereikbaar met een laddertje.

Jeugdherinnering

G.H. Lückens woonde met zijn gezin op Ramen 16. Gerdien, het tweede kind van Lückens, vertelde dat zij toekeek hoe loodgieter Nisius zinken repen maakte. Hij deed dit op het blauwe stoepje voor Ramen 18, omdat deze stoep vlakker en gladder was dan die voor zijn eigen pand. Het zink werd met een soort juslepel op de stenen gegoten, waarbij repen van ongeveer dertig bij drie centimeter ontstonden. Ondertussen zat Gerdien, die toen een jaar of vier was, op de stoep te bikkelen met uitgekookte varkensbotjes.

Bikkelen

Het bikkelspel is een eeuwenoud spel dat vroeger vooral door meisjes werd gespeeld. Voor het spel had je vier bikkels en een balletje of stuiter nodig. Bikkels zijn kleine klompjes hard materiaal.

Het spel vereist een harde, gladde ondergrond en vraagt met name handvaardigheid.

De bikkels werden in de hand genomen, opgegooid en weer opgevangen. Daarbij moet een bepaalde volgorde in het aantal bikkels dat opgegooid wordt worden aangehouden. Vooral het opvangen van de bikkels op de bovenkant van de hand vergt enige bedrevenheid.

Bikkels

Botjes als bikkels.

Meestal gebruikten ze het sprong- of hielbeentje van een schaap, kalf of varken.

Deze botjes kregen ze van de huisslachter of van de plaatselijke slager die ze voor hen bewaarde.

Bikkelende kinderen.
Illustratie ca. 1890.


Ramen

Rechts op de foto Ramen 20.

Veranderingen

Naderhand (vanaf 1927) was in Ramen 20 de koperslagerij van Visser gevestigd, die vergunning aanvroeg voor het oprichten van een metaalwarenfabriek met een 1 PK elektromotor.

In 1979 liet Hoogland Ramen 18 en Ramen 20 samenvoegen en restaureren. Anno 2024 is het gecombineerde pand een rijksmonument.