Achtergrondinformatie | Caroline Dorothee Justine Hanne Hamann

Foto CDJH Hamann

C.D.J.H. Hamann.

Caroline Hamann werd geboren op 28 april 1849 te Eichenborn, een dorp in de regio Niedersachsen in Duitsland. Ze was het derde kind van Johann Heinrich Hamann en Louise Charlotte Elisabeth Rattmeier.
Vader Hamann was volgens de Duitse archieven 'Vollmeier', wat wil zeggen dat hij boerde op een vrij groot stuk land dat hij in erfpacht had.

Emigreren

De economische omstandigheden in Niedersachsen waren in die tijd niet gunstig. Daarom vertrokken veel jonge mensen naar andere gebieden of naar Holland (Hollandgangers). Zo ook Caroline: zij emigreerde met haar vijf jaar oudere zus naar Nederland om zich op 15 oktober 1869 permanent te vestigen in Hoorn. De zussen vonden werk als dienstbode bij jonkheer Pieter Opperdoes Alewijn en zijn vrouw jonkvrouwe Cornelia Eva Wilhelmina Snouck van Loosen, Grote Oost 26 te Hoorn.

Huwelijk

Op 10 november 1876 trouwde Caroline Hamann met Hermann Gerhard Lückens, stukadoor te Hoorn. Het huwelijk is in de Lutherse Kerk ingezegend, door Ds. J.H. Schwill. Caroline Hamann en Hermann Lückens zijn de ouders van kunstenaar G.H. Lückens.

Caroline Hamann is op 21 november 1914 overleden in Hoorn.

Merklap CDJH Hamann

Merklap gemaakt door Caroline Hamann, gedateerd 1866.

Foto Grote Oost 26

Grote Oost 26 Hoorn, anno 2008.
Bron: Beeldbank Oud Hoorn.

Overlijden CDJH Hamann

Hoornsche Courant, 24-11-1914.