Achtergrondinformatie | Christiaan van den Berg

C. vd Berg

Christiaan van den Berg.

Christiaan van den Berg werd geboren te Hoorn op 8 maart 1873 als zoon van Christiaan van den Berg sr., zeepziedersknecht, en Sophia Frederica Schiffel.

Onderaan begonnen

Toen Christiaan vijftien jaar werd, regelde zijn vader voor hem dat hij aan het werk kon in het distillateurs- en wijnkopersbedrijf B. Schermer & Zoon. Hij werd in het bedrijf opgeleid en leerde alle kneepjes van het vak. Zo werkte hij in de azijnmakerij, in de winkel in de Kerkstraat, in de distilleerderij, de likeurstokerij en de advocaatfabriek aan het Kleine Noord om daarna overgeplaatst te worden naar de administratie en expeditie.
Advertentie Jubileum C. vd Berg

Onze courant, 10-03-1938.

Advertentie Dank C. vd Berg

Onze courant, 26-03-1938.

Talent

In 1897 waren alle leden van de familie Schermer ziek en zag C. van den Berg zich genoodzaakt de zaak te leiden. Dit ging hem zo goed af, dat hij op 12 oktober 1897 met de handelsreiziger De Haan op pad werd gestuurd om de Westfriese klanten van firma Schermer te bezoeken. Hij bleek een goed koopman te zijn met hart voor de onderneming en genoot al snel het vertrouwen van de bestaande klantenkring. Op 1 januari 1898 volgde hij De Haan als hoofdvertegenwoordiger op en kreeg hij als procuratiehouder carte blanche om de zaken te runnen naar eigen inzicht.

Gezin

Op 29 juli 1903 huwde Christiaan van den Berg met Maria Cornelia Koopman, geboren te Castricum op 30 mei 1883. Zij kregen samen vijf kinderen. Het gezin woonde eerst Veemarkt 41, maar verhuisde na 1920 naar de Kerkstraat 11 om boven de zaak te gaan wonen.

Vervoermiddel

Van den Berg wist de klantenkring uit te breiden over de hele kop van Noord-Holland. Hij reisde met paard en wagen naar de klanten. De rijtuigen werden gehuurd bij lokale bedrijven in Hoorn, of stonden bij grotere afstanden aan de stations klaar. Na tweeëntwintig jaar kreeg hij een auto met vaste chauffeur tot zijn beschikking.

Ambtsjubilea

De firma Schermer liet de diverse ambtsjubileum van Van den Berg niet ongemerkt voorbij gaan. In de aankondigingen in de krant en bij de georganiseerde feestelijkheden werden vooral de aangename samenwerking en de enorme inzet van Van den Berg geroemd.

Overige activiteiten

Van den Berg werd in 1925 penningmeester van de RK Charitatieve Centrale en de bijbehorende vereniging 'Barmhartige Samaritaan'. Deze instanties gaven financiële en praktische ondersteuning aan armlastige zieken die opgenomen waren in het Sint Jans Gasthuis aan de Koepoortsweg.
Daarnaast was Van den Berg actief bij de brandweer en Brandraad van Hoorn. Via de Brandraad kende hij kunstenaar Gerard Lückens, die hem in 1938 portretteerde.

Ziek

Op 27 april 1938 maakte C. van den Berg zijn laatste reis voor Schermer, naar Andijk en Wervershoof. In juni 1938 werd hij zo ernstig ziek, dat hij zijn functie moest neerleggen. Hij overleed op 30 augustus 1938 te Hoorn en is begraven op de RK Begraafplaats Drieboomlaan aldaar.

Het gezin bleef boven de winkel wonen en de weduwe ontving pensioen van firma Schermer. De oudste dochter Sophia (geb. 1904) ging na het overlijden van haar vader in de winkel werken. Ook de jongste zoon Johannes (geb. 1924) heeft bij de firma Schermer gewerkt.


Persbericht Brandweer - C. vd Berg

Hoornsche Courant, 16-10-1904.

Brief Brandraad - C. vd Berg

Deelnemers uitje Brandraad, brief d.d. 07-07-1925.

Persbericht C. vd Berg

Onze courant, 24-03-1925.

Persbericht Huldiging C. vd Berg

Nieuwe Hoornsche Courant, 12-03-1938

Foto C. vd Berg

Onze courant, 14-03-1938.
Rechts de jubilaris met echtgenote.

Persbericht Jubileum C. vd Berg

Nieuwe Hoornsche Courant, 10-03-1938.


Persbericht Overlijden C. vd Berg

Onze courant, 31-08-1938.

Persbericht Begrafenis C. vd Berg

Onze courant, 02-09-1938.