Home  | G.H. Lückens  | Modelleerwerk  | Tekeningen  | Werk divers  | Sitemap  | 

Ontwikkeling van de sport
Eeuwenlang bleven in Nederland de sportevenementen beperkt tot schaatsen en sleerijden in de winter, draverijen en ringsteken in kermistijd en volksvermaken zoals kegelen, kolven en katknuppelen. In de tweede helft van de negentiende eeuw kwam daar verandering in, toen sportbeoefening en lichaamstraining populair werden onder het motto 'een gezonde geest in een gezond lichaam'.
Sport was aanvankelijk nog een bezigheid van de betere standen en daarom waren in de reglementen van vrijwel iedere sportvereniging toelatingsregels opgenomen. De sportclubs hadden hun vaste trainingsavonden, deden mee aan wedstrijden en gaven jaarlijks uitvoeringen. Gaandeweg werd de sport voor bredere lagen van de bevolking toegankelijk.

Hoornse gymnastiek- en schermverenigingen
In Hoorn ontstonden naast de fietsclub, de cricketclub en de zwemvereniging de volgende verenigingen:

Samenvoeging van verenigingen tot UDI-WVO
Allereerst werden de gymnastiekvereniging Sparta en de gymnastiekgroep voor meisjes samengevoegd tot de gymnastiekvereniging Uitspanning door Inspanning (UDI). In 1885 traden Uitspanning door Inspanning en Willem van Oranje gezamenlijk op en in 1887 volgde de officiële fusie van beide verenigingen tot UDI-WVO. In 1897 vormt UDI-WVO ook een damesvereniging: Allebé.

Optocht UDI-WVO

Optocht van de gymnastiekvereniging UDI-WVO.
De witte tricotkleding was het officiële tenue van de vereniging.

Optocht Allebé, 1922

Optocht van de damesvereniging Allebé over de Gouw, 1922.
Dit ter ere van het 25-jarig jubileum van Allebé.

Bijzonderheden UDI-WVO