Achtergrondinformatie | Werkmanshuisje
De Nederlands Hervormde Kerk in Hoogkarspel, foto anno 1913.
Stucadoorswerk in Hoogkarspel
Lückens was in 1929 in Hoogkarspel voor het restaureren en witten van de toenmalige Nederlands Hervormde Kerk (1860-1966). Tussen de middag aten de knechten en hij bij 'Juffrouw Dieuw', die vlak bij de kerk in een werkmanshuisje woonde.Buitenplee
Het huisje had een houten 'gemak', waarbij het 'secreet' boven de sloot was gebouwd. De sloot fungeerde als natuurlijk riool. De knechten plaagden juffrouw Dieuw graag. Een van hun favoriete grapjes was een grote steen met een plons in de sloot gooien als de gastvrouw gebruik maakte van het privaat. De knechten hadden de grootste lol als het opspattende water resulteerde in een gil van juffrouw Dieuw.Werkmanshuisje.
Werkmanshuisje of kortwoonst
Begin 1900 zag men in de dorpen in Noord-Holland drie woningtypen: het werkmanshuisje of kortwoonst, het burgerhuis en de boerenwoning.Werkmanshuisjes bepaalden maar in bescheiden mate het beeld van een dorp. Een werkmanshuisje bestond uit een achterend, tevens entree, waarin een regenwaterbak, een boenbank en een vuurduvel (soort kookkacheltje). Verder een woonkamer met twee bedsteden.
Bronnen:
- Memoires Mw. G. Mellegers-Lückens
- West-Friesland, het land waar wij wonen.
- Geschiedenis Alblasserwaard | De buitenplee