Achtergrondinformatie | Stolp Hoogkarspel

Tekening stolp Hoogkarspel

Onze courant, 18-04-1929.

Kadaster

Deze stolpboerderij aan de Kerksloot in Hoogkarspel stond al in 1832 in het kadaster beschreven: sectie C nummer 80, bewoond door Cornelis Bakker, broodbakker van beroep. Sindsdien hebben er steeds bakkers gewoond.

Familie Pieter Jansz. Bakker

In 1893 werd de stolp bewoond door Pieter Jansz Bakker, brood- en biscuitbakker, en zijn vrouw Geertje Ruiter. Na het overlijden van zijn vrouw woonde de weduwnaar er met zijn dochter Dieuwertje Bakker en haar man Pieter Veer.

Verkocht aan gemeente

In 1928 verkocht Pieter Jansz Bakker de boerderij voor fl. 1200,- aan de gemeente Hoogkarspel. De boerderij zou plaatsmaken voor een nieuwe openbare school.

Tekening

Toen duidelijk was dat de stolp gesloopt zou worden, legde kunstenaar Lückens in de winter van 1929 de stolp nog snel vast in de vorm van een pasteltekening, voor het 'historisch geheugen'. Hij schonk de tekening aan de gemeenteraad van Hoogkarspel. De tekening werd bewaard in het archief van Hoogkarspel.

Het raadsel van de stolp

In 2008 hield de archivaris Pim Brieffies zich bezig met het inventariseren van het oude archief van de inmiddels vroegere gemeente Hoogkarspel. Hij trof de tekening aan en plaatste deze in het Dagblad voor West-Friesland van 13 september 2008 met een verzoek om informatie: wie kon er iets vertellen over de stolp, wie had er gewoond? Met de informatie die binnenkwam was het raadsel snel opgelost (zie onderstaand persbericht).
Stolp Hoogkarspel

Dagblad voor West-Friesland, 22-09-2008.


Bronnen:

  • Dagblad voor West-Friesland
  • Delpher