Achtergrondinformatie | Opkomst dahlia

Persbericht Dahlia-tentoonstelling

Het Nieuws van den Dag, 02-11-1929.

Oorsprong dahlia

De dahlia komt van origine uit Mexico en werd ongeveer vijfhonderd jaar geleden ontdekt door Spaanse veroveraars. De bloem werd beschreven door een Spaanse natuuronderzoeker en arts, die in dienst was bij de Spaanse koning. Rond 1789 werden de eerste zaadjes van een dahlia naar de directeur van de Koninklijke Tuin in Madrid gestuurd. De naam van de dahlia komt van een Zweedse botanist: Anders Dahl.

Van knol naar sierplant

De oorspronkelijke dahlia's zijn kale, opgaande, overblijvende kruiden met langwerpige, knolachtige wortels. De bladeren verschillen van soort tot soort. De knollen werden aanvankelijk gekweekt als voedsel, tot men een keer vergeten was de knollen te rooien en de planten begonnen te bloeien. Vanaf dat moment werd de dahlia een sierplant.

Introductie van de dahlia in Nederland

De dahlia's werden in 1872 in Nederland geïntroduceerd. Om dahlia's in ons klimaat te kunnen handhaven moesten de knollen voor de eerste vorst opgegraven worden en op een koele, donkere plaats bewaard worden. In het voorjaar werden de knollen in huis voorgetrokken, om pas na ijsheiligen weer buiten te worden geplant.

Gebruik dahlia in eerste helft twintigste eeuw

De dahlia was in die tijd een erg populaire bloem. Ze waren goedkoop en sterk en werden veel geplant op de boerenerven. De bloemen werden graag gebruikt als versiering bij historische optochten, bijvoorbeeld bij de onafhankelijkheidsfeesten in 1913, en bij de landbouwfeesten. Met de toenemende aandacht voor land- en tuinbouw in Nederland werden er vele nieuwe soorten dahlia's gekweekt, die op speciale dahliatentoonstellingen aan het publiek werden getoond.

Cactus-dahlia's

Een van de nieuwe hoofdsoorten was de zogenaamde cactus-dahlia. Cactus- en semicactus-dahlia's zijn grootbloemige dahlia's met dunne, puntige bloemblaadjes die buitenom krullen. De ronde, wat stekelige bloem heeft in de kern veel blaadjes. De bloemen kunnen gestreept en meerkleurig zijn en ogen dan als 'vuurwerk' in de vaas.

Gerard Lückens maakte in 1929 een studie van een semicactus-dahlia; in 1936 tekende hij een vaas met Mr. T. Trompet dahlia's, een cactus-dahlia.


Persbericht Dahlia-tentoonstelling

Leeuwarder Nieuwsblad, 15-09-1925.

Persbericht Dahlia-tentoonstelling

De Avondpost, 28-09-1925.

Persbericht Dahlia-tentoonstelling

Onze courant, 21-04-1926.

Persbericht Dahlia-tentoonstelling

Algemeen Handelsblad, 24-09-1926.