Achtergrondinformatie | Meisje

Beeldje Meisje

Meisje, prototype beeldje, door Michael Powolny, 1900.
Foto: Ebay.de

Klein werk op verzoek

Dit gipsreliëf van een meisje is een van de werkjes die Lückens in de jaren 1940-1942 op verzoek maakte, om daarmee in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Het reliëf is gemaakt naar een werk van Michael Powolny.

Michael Powolny

Michael Powolny (1871-1954) was een Oostenrijkse beeldhouwer, keramist, ontwerper en leraar. Hij leerde het pottenbakkersvak van zijn vader en ging in 1894 keramiek studeren aan de Weense Industriële Kunstschool in Znaim, Oostenrijk. Hij studeerde vervolgens enkele jaren aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten in Wenen. In 1906 richtte hij samen met kunstenaar Bertold Löffler de werkplaats Wiener Keramik op, die later opging in de Wiener Werkstätte, een in Wenen gevestigde coalitie van beeldende kunstenaars.

Powolny's werken

Powolny is bekend van diverse individuele sculpturen en gemeentelijke monumenten zoals fonteinen en oorlogsmonumenten, maar ook van ontwerpen voor huishoudelijke voorwerpen.

Zijn beeldjes en decoratieve objecten worden gerekend tot de Jugendstil, de Oostenrijkse Art Nouveau. Het beeldje van het meisje maakte Powolny in 1900. Zijn werken bevinden zich in de collecties van de Neue Galerie in New York en het British Museum in Londen.


Foto Michael Powolny

Michael Powolny.

Businesscard Wiener Werkstätte

Businesscard Wiener Werkstätte.