Achtergrondinformatie | Ida Holle-Bakker

Ida Bakker werd geboren te Westzaan op 8 mei 1872, als jongste dochter van Jan Bakker en Maartje Brugman. Zij volgde een opleiding tot onderwijzeres en werd benoemd aan een lagere school in Westzaan. Hier leerde zij naderhand haar toekomstige man, Geert Holle, kennen.

Huwelijk en gezin

Ida Bakker trad op 31 mei 1894 in het huwelijk met Geert Holle, zoon van Harm Hendrik Holle en Aaltje Jonker. Het echtpaar, dat van 1904 tot 1927 in Berkhout woonde, kreeg drie dochters:
  • Alida Maria (1895-1980);
  • Maria Jantina (1898-1979);
  • Harmina Johanna (1901-2001, roepnaam Mien, getrouwd met Piet Rijswijk).

Getekend portret

Lückens portretteerde Mw. Holle-Bakker en haar echtgenoot eind december 1934. Deze gebeurtenis wordt ook genoemd in het dagboek van haar dochter Mien Rijswijk-Holle.
Op de tekening draagt Mw. Holle-Bakker een zogenaamde bootjesketting, bezet met granaten. Een bootjesketting was en is een gewild sieraad dat oorspronkelijk vooral in West-Friesland en Friesland veel voorkwam.

9 september

Op 9 september 1936 werd Ida Holle-Bakker weduwe. Zij stierf precies zeventien jaar later op 9 september 1953 te Hoorn en is bij haar man begraven in Alkmaar. Zeer frappant is dat hun middelste dochter eveneens op 9 september is overleden, in het jaar 1979.

Uit het dagboek van Mien Rijswijk-Holle

Woensdag, 26 december 1934
Oom Luuk komt Opa uittekenen. Hij moet heel stil zitten en het bevalt hem maar half. Maar 't wordt ontzettend mooi en 't lijkt precies. Geert zegt: 't isse Opa precies. Een mooier compliment kan Lückens niet krijgen. 's Middags komt hij terug met z'n drie jongens. Ze vonden het zo fijn en genieten echt. De kerstboom brandt en we zingen allemaal samen.

Donderdag, 27 december 1934
We houden Kerst 3. Lückens komt weer, nu om Moe uit te tekenen en typisch: met de eerste strepen zag je al dat 't Opoe was. Oh 't wordt zo mooi. Hij blijft eten en om een uur of twee is het klaar. Nu hebben we twee mooie portretten van Opa en Opoe. Mooie herinneringen. 's Avonds komt hij nog even met Geraldien, als wij aan het vlooien zijn. Ze doet mee en geniet echt. 's Avonds bridgen.


Graf Holle-Bakker

Graf Holle-Bakker, Gemeentelijke Begraafplaats, Alkmaar.

Bootjesketting

Een bootjesketting is een schakelketting bestaand uit gouden of zilveren plaatjes met draad- en steenversiering, de zogenaamde boten, verbonden door metalen schakels. De herkomst van de term 'boot' is onduidelijk. Volgens sommigen zou het een afgeleide zijn van het Franse woord bouton, knop.

Later werd de benaming bootje vooral gebruikt voor een onderdeel van een kenmerkend sieraad in de Westfriese en Friese klederdracht: een halsketting bestaand uit twee of drie strengen koralen, parels of fijne gouden kettinkjes. Het bootje is daarbij het gouden of zilveren middelstuk en tevens slot van de ketting.

Bootjesketting

Gouden bootjesketting, bezet met granaten.

Bootjesketting

Westfriese klederdracht. Ketting met bootje.
Foto: Kiek