Achtergrondinformatie | Gemeenteomroeper

Omroeper

Stadsomroeper Medemblik, Simon Bies.

Lückens was in de periode 1930-1934 regelmatig voor zaken op bezoek in Medemblik en hoorde op een keer de gemeenteomroeper konde doen van een boodschap. De kunstenaar, die altijd papier, karton en een kistje met pastelkrijt bij zich had, vroeg de omroeper even te blijven staan. Hij schetste het portret in enkele minuten. In die periode was Simon Bies omroeper, dus mogelijk dat hij model stond voor de tekening. Volgens overige beschikbare informatie zou in werkelijkheid 'Stadsomroeper' in plaats van 'Gemeenteomroeper' op de band van de pet hebben gestaan.

Gezin Bies

Simon is geboren op 16 september 1869 in Medemblik, als zoon van Dirk Douwe Bies en Pietertje de Vries. Vader Dirk was turfschipper en voer op Friesland en Groningen; naderhand werd hij dagloner. Het echtpaar kreeg vier kinderen, waarvan een zoon op achttienjarige leeftijd overleden is.

Moeder Pietertje overleed op 83-jarige leeftijd in 1914, vader Dirk op 85-jarige leeftijd in 1919. Simon woonde toen met zijn broer en zus nog steeds in het ouderlijk huis aan het Gedempte Achterom. De drie bleven ongehuwd.

Omroeper Simon Bies

Simon Bies was tot 1936 stadsomroeper in Medemblik. Daarnaast was hij actief als pakjesdrager op het station en ventte hij met vis langs de deur in zijn woonplaats.
Als omroeper sloeg hij met een stok op een koperen bekken en berichtte over tal van zaken zoals een aanstaand boelhuis, uitverkoop bij een plaatselijke middenstander of de visafslag. Op de band van zijn pet stond 'Stadsomroeper'. Simon overleed op 7 april 1939.

Stadsomroeper

Nieuwe Hoornsche Courant, 12-04-1932.

Stadsomroeper

Onze courant, 09-06-1934.


Simon Bies en zus

Simon Bies en zijn zus Jansie in hun achtertuintje. Hij toont het koperen bekken, terwijl zij een plaatje draait op de pathéfoon.

Simon Bies

Onze courant, 18-04-1939.