Achtergrondinformatie | Binnenwijzend

Binnenwijzend, 1905

Binnenwijzend, gezicht op boerderijen, 1905.

Buurtschap Binnenwijzend

Het buurtschap Binnenwijzend was vroeger onderdeel van het dorp Westwoud. Tegenwoordig maakt het deel uit van de Gemeente Drechterland, samen met de dorpen Oosterblokker, Hoogkarspel en Westwoud.

Lintbebouwing

Al eeuwen achtereen is dit gebied met name bij veehouders in gebruik. In dit middendeel van oostelijk West-Friesland zag men van oorsprong de typische lintbebouwing met doorgaans rijk aandoende boerenplaatsen.
Binnenwijzend, 1906

Lintbebouwing Binnenwijzend, 1906.

Makelaars, levensbomen en dakspiegels

In deze regio waren en zijn de boerderijen vaak getooid met een fraai gesneden makelaar: een boven de nok oprijzende topgevelversiering. Ook hebben zij meestal een levensboom in het bovenlicht van de voordeur en een sierlijk gevormde uitsparing in het rieten dak. Deze zogenaamde dakspiegels waren veelal gedekt met blauwe 'dure' pannen, waaraan de rijkdom en dus macht van de boer kon worden afgelezen.
Binnenwijzend, brand

Bewoners bij de smeulende resten.

Keerzijde

De lintbebouwing en de rieten daken vormen van oudsher een extra risico bij brand. Zo werden op 18 juni 1911 in Binnenwijzend acht boerderijen, vijf woningen en de hervormde kerk in de as gelegd. Dit alles als gevolg van de combinatie van een ongelukje met een theelichtje in een boerderij, de afwezigheid van dorpsbewoners door activiteiten in de kerk of de lokale kermis, een lange droogteperiode, een zuidwesterstorm en de beperkte beschikking over blusmateriaal.

In een mum van tijd verspreidde de brand zich via rondvliegende stukjes brandend riet. Binnenwijzend had zes hand-brandspuiten en de waterstand in de sloot was laag; de brandweerlieden hadden geen schijn van kans tegen de veertien brandhaarden. Aan het eind van de dag waren honderd mensen dakloos.

Wederopbouw

Twee maanden later waren er al enkele nieuwe woningen en boerderijen herbouwd, nu echter zonder rieten dak. De herbouw van de kerk begon een aantal maanden later; op zondag 13 juli 1913 werd de nieuwe kerk officieel in gebruik genomen.

Persbericht Binnenwijzend, 1911

Het Vaderland, 19-06-1911.

Foto Ruine kerk Binnenwijzend, 1911

Verbrande kerk Binnenwijzend, 1911.

Persbericht Binnenwijzend, 1911

De Amstelbode, 15-07-1911.