Achtergrondinformatie | Wilson-theater

Bouw theater

In 1918 kreeg de Hoornse architect H.J. Cramer opdracht voor het ontwerp van een theater op de hoek van de Rode Steen en het Grote Noord. Het theater werd in art deco stijl uitgevoerd en kreeg de naam 'Frisia Bioscoop Theater'. Er waren op dat moment twee bioscopen in Hoorn en de concurrentie was groot.
Wilson-Theater

De Zaanlander, 19-11-1924.

Wilson-Theater

Begin november 1924 kocht voordrachtkunstenaar en toneelspeler Johan Wilson sr. de inmiddels noodlijdende Frisia-bioscoop op. Eind november werd de Frisia-bioscoop officieel heropend, maar nu onder de naam 'Wilson-Theater'. Johan Wilson jr. werd de directeur van deze nieuwe onderneming. Vanaf dat moment bood de toneelfamilie Wilson in hun theater kunstavonden aan, terwijl ze ook nog het land introkken voor diverse voorstellingen.
Wilson-Theater

Het Wilson-Theater.

Aankleding toneel

Het theater had in die tijd de beschikking over een toneel waarop o.a. het Hoornse amateur-gezelschap 'Kunst naar Kracht' vele jaren triomfen vierde. G.H. Lückens adviseerde soms bij de aankleding van toneel en gaf ook wel meubelstukken of andere benodigdheden uit eigen bezit te leen voor de opvoering van toneelstukken.

Nieuwe naam: Winston-Theater

Na de Tweede Wereldoorlog werd de naam gewijzigd in 'Winston-Theater' en kwam het bedrijf in handen van mevrouw M.C.C.J. Heinstman-Wilson, de zus van Johan Wilson jr. In 1961 vroeg zij toestemming aan de gemeente voor het bouwen van twee nieuwe woningen en een nieuwe ingang voor de bioscoop.

Opmerking: in april 2000 is het pand volledig afgebrand.


Persbericht Wilson-Theater

Nieuwe Hoornsche Courant, 22-11-1924.

Opening Wilson-Theater

Nieuwe Hoornsche Courant, 29-11-1924.

Persbericht Wilson-Theater

Nieuwe Hoornsche Courant, 04-12-1924.

Persbericht Wilson-Theater

Nieuwe Hoornsche Courant, 09-03-1935.