Achtergrondinformatie | Kanon op affuit

Geschiedenis als inspiratie

Hoorn had en heeft op het gebied van de Admiraliteit een rijke geschiedenis. In de tijd van de VOC stonden op strategische plekken in de stad diverse kanonnen opgesteld. Dit gegeven inspireerde Gerard Lückens om in zijn verlovingstijd het miniatuurkanon op eikenhouten affuit te maken.

Oud voorlaadgeschut

Het miniatuurkanon is een natuurgetrouwe weergave van een oud voorlaadgeschut. De affuit is het onderstel om het geschut te dragen en te vervoeren. Het affuitlijf bestaat net als in werkelijkheid uit twee onderling verbonden zijwangen. De staart van de affuit, het derde steunpunt bij het vuren van het kanon, is door Lückens versierd met houtsnijwerk.

De buis van het kanon heeft aan de achterzijde een stootbodem met een 'druif'. Door deze druif heeft men meer grip op het geschut bij het verplaatsen. Hiertoe dienen ook de boven het zwaartepunt van de buis aangebrachte oren. De vuurmond rust met zogenaamde tappen in uitsparingen (tappannen) in de zijwangen van de affuit. De bovenkant van de zijwangen is net als in de realiteit verstevigd met een metalen rand. Alleen de tapdekplaten waarmee de vuurmond in praktijk vastgehouden wordt, ontbreken.

Kanon op affuit

Tekening van de opbouw van een kanon op affuit.

Stootbodem kanon

Tekening stootbodem met druif.


Bronnen:

  • Oosthoek's Encyclopaedie, vierde druk 1950
  • 41e Afdeling Veldartillerie Charly Batterij
  • Wikipedia | Kanon