Home  | G.H. Lückens  | Modelleerwerk  | Tekeningen  | Werk divers  | Sitemap  | 

Gerrit Scholten jr.

Gerrit Scholten jr.

Echtpaar Scholten-Kuneman

Maretje Kuneman en
Gerrit Scholten jr.

Gerrit Scholten jr. werd op 7 november 1867 te Hoorn geboren uit het huwelijk van Gerrit Scholten sr. en Maretje Rienderhoff.

In de voetsporen van zijn vader
Hij trad als koperslager in de voetsporen van zijn vader en volgde hem op als directeur van de tin- en kopergieterij G. Scholten. De naam van het bedrijf werd gewijzigd in N.V. Hoornsche Metaalwarenfabriek.

Scholten-Küneman
Gerrit Scholten huwde op 19 augustus 1895 met Maretje Kuneman, geboren 7 november 1864 te Alkmaar. Op de huwelijksakte staat bij de bruidegom het beroep fabrikant vermeld.
Het echtpaar woonde in de Nieuwstraat 20 te Hoorn en kreeg in 1898 een dochter Marie Scholten. Maretje Kuneman overleed op 13 juni 1912 aan kroep.

Scholten-Graafland
De jonge weduwnaar hertrouwde op 26 januari 1916 en wel met Hendrika Johanna Digna Graafland. Samen kregen zij twee kinderen: Gert Dignus Scholten en Jan Marinus Scholten.

Nevenfuncties
In zijn jonge jaren was Gerrit Scholten lid van de Scherpschuttervereniging Jan Pieterszoon Coen. Scholten bekleedde de functie van raadslid in de gemeente Hoorn van 3 september 1907 tot 22 oktober 1918. In 1926 werd hij voorzitter van de Vereniging Het Carillon te Hoorn ter behoud van de klokken van de Grote Kerk.

Samenwerking Scholten jr. en Lückens
Kunstenaar Gerard Lückens liet veelal zijn modelleerwerk in brons afwerken door Scholtens gieterij. Hij heeft reliëfs geboetseerd van Gerrit Scholten sr., Gert Dignus Scholten en Jan Marinus Scholten.

In memoriam
Scholten jr. overleed op 5 november 1947 te Hoorn en is begraven in het familiegraf op het Keern in Hoorn. Ter nagedachtenis aan zijn werk en inzet is een klok van het Carillon voorzien van een in memoriam.

Nieuwstraat 20, Hoorn

Nieuwstraat 20 Hoorn, links van het poortje naar de Wisselstraat.

Scholten, Noorderkerk

De restauratiecommissie van de Noorderkerk in Hoorn, mei 1938. Tweede van links Gerrit Scholten, rechts van hem J.C. Kerkmeijer. Foto Westfries archief.