Home  | G.H. Lückens  | Modelleerwerk  | Tekeningen  | Werk divers  | Sitemap  | 

Nieuwstraat 20 Hoorn

Hoorn, Nieuwstraat anno 1920.

Bord Scholten

Bord bij ingang bedrijfspand Scholten.

De N.V. Hoornsche Metaalwarenfabriek werd opgericht op 10 augustus 1860 door Gerrit Scholten sr. en gevestigd in de Nieuwstraat te Hoorn. Het bedrijf stond aanvankelijk te boek onder de naam G. Scholten. Scholten jr. nam het bedrijf van zijn vader over en liet de naam wijzigen in Hoornsche Metaalwarenfabriek v/h G. Scholten.

Het bedrijf voerde naast koperslagerwerk ook gietwerk uit en stond garant voor een grote diversiteit aan eindproducten zoals koperen melkbussen, kroonluchters, wandarmaturen, kandelaars, lantaarns, blakers, geornamenteerde wandhaken, zilverwerk en bronzen plaquettes.

De grondstoffen koper en tin waren schaars. Oude metalen gebruiksvoorwerpen werden daarom omgesmolten voor hergebruik. Zo is in het archief van het Protestants Weeshuis van Hoorn de volgende vermelding van 24 oktober 1923 te vinden: "De Hoornsche Metaalwarenfabriek wenscht oude koperen ketels, tinnen borden en oude gasornamenten te koopen."

De fabriek was gevestigd in de percelen Nieuwstraat nr. 5 en 7, de winkel (monsterkamer) in perceel nr. 9. Tussen nr. 7 en 9 was een klein steegje, dat toegang gaf tot het bedrijf. De panden hebben in de loop der tijd plaats moeten maken voor een winkelcentrum. Van het rechter pand is alleen de bovenpui nog gespaard gebleven.

NV Hoornsche Metaalwarenfabriek v/h G.Scholten

Winkel en later kantoor van G. Scholten in Nieuwstraat 9, Hoorn.

Hoorn, Nieuwstraat 5,7 en 9.

Hoorn, Nieuwstraat - links de nummers 3, 5, 7 en 9.

Scholten - Nieuwstraat, Hoorn

De Nieuwstraat in Hoorn.
Links op nummer 5-7 de fabriek,
rechts op nummer 9 het kantoor .

Medewerker metaalwarenfabriek Scholten Medewerker metaalwarenfabriek Scholten Medewerker metaalwarenfabriek Scholten Medewerker metaalwarenfabriek Scholten Medewerker metaalwarenfabriek Scholten Medewerker metaalwarenfabriek Scholten

Medewerkers van de metaalwarenfabriek aan het werk.