Home  | G.H. Lückens  | Modelleerwerk  | Tekeningen  | Werk divers  | Sitemap  | 

Eetservies, vleesschaaltje

Onderdeel van het servies van Lückens-Jonkman.

Rond 1900 was het gebruikelijk dat verloofden hun uitzet en meubilair aanschaften voordat het huwelijk plaatsvond.

Gerard Lückens en Sophia Jonkman kochten in hun verlovingstijd allereerst een thee- en eetservies met een eenvoudig geometrisch decor, gebaseerd op het ontwerp 'blokjes modern' van kunstenaar J.C. van der Hoef. De sobere decoratie was kenmerkend voor de rationele richting van de Nieuwe Kunst.

Boekenkast

Boekenkast van het echtpaar Lückens-Jonkman.

Gesamtgedachte
Lückens ging uit van de Gesamtgedachte van tijdgenoot H.P. Berlage: in een woning hoort alles bij elkaar - de meubels, de klokken, de tapijten enzovoorts. Daarom ontwierp de aanstaande bruidegom zelf zijn meubels en gaf een timmerman opdracht deze van eikenhout te maken.

Motief in houtsnijwerk
Lückens voorzag de diverse meubelstukken van houtsnijwerk. De decoratie bestond uit lijnen en geometrische figuren, waarin een deel van het motief van het servies is terug te vinden. De lijnen op het meubilair vormen als het ware een eenheid met genoemd servies, terwijl zij ook de vorm er van benadrukken.

De combinatie van de kruisvorm uit het motief met de ronde vormen doet overigens ook denken aan versiersels, die in vroeger tijden veel op boerenmeubels in Oost-Duitsland werden gebruikt.

Theelepel met motief
Lückens ontwierp eveneens een zilveren theelepel afgestemd op het servies.