Home  | G.H. Lückens  | Modelleerwerk  | Tekeningen  | Werk divers  | Sitemap  | 

Wilson Theater, Hoorn

Het Wilson Theater.

Kop reclamebiljet Wilson Theater

Kop van een aanplakbiljet
van het Wilson Theater.

Wilson Theater, afgebrand

De open plek na sloop
van het afgebrande Wilson Theater.

Bouw theater
In 1918 kreeg de Hoornse architect H.J. Cramer opdracht voor het ontwerp van een theater op de hoek van de Rode Steen en het Grote Noord. Het theater werd in art deco stijl uitgevoerd en kreeg de naam Frisia Bioscoop Theater. Rond 1924 nam Johan Wilson het theater over en gaf het de naam Wilson Theater.

Aankleding toneel
Het theater had in die tijd de beschikking over een toneel waarop o.a. het Hoornse amateur-gezelschap Kunst naar Kracht vele jaren triomfen vierde. G.H. Lückens adviseerde soms bij de aankleding van toneel en gaf ook wel meubelstukken of andere benodigdheden uit eigen bezit te leen voor de opvoering van toneelstukken. Zo ook voor de opvoering van 'Het Prinsesje van het Groene Eiland'.

Nieuwe naam: Winston Theater
Na de Tweede Wereldoorlog werd de naam gewijzigd in Winston Theater en kwam het bedrijf in handen van mevrouw M. Heinstman-Wilson. In 1961 vroeg zij toestemming aan de gemeente voor het bouwen van twee nieuwe woningen en een nieuwe ingang voor de bioscoop.

Verwoest
De volgende eigenaresse mevrouw C. van Tellingen gaf architect Rietvink de opdracht een plan te maken voor een restauratie waardoor een grand café, samen met een tweede filmzaal zou ontstaan. Voordat dit plan ten uitvoer kon worden gebracht is in april 2000 de bioscoop in vlammen op gegaan.
Het gebouw is volledig afgebroken.