Home  | G.H. Lückens  | Modelleerwerk  | Tekeningen  | Werk divers  | Sitemap  | 

Grote Oost 31, Hoorn

Grote Oost 31, Hoorn
(witte gevel).

Maarten Storm stamde uit een familie van schilders. Hij was het eerste kind van Hendrik Storm en Trijntje de Groot en werd geboren te Hoorn op 24 februari 1864.

Gezin
Hij trouwde op 27 mei 1892 met Maria de Groot (1866-1928), dochter van Frederik de Groot, inlands kramer, en Elisabeth de Boer. Het echtpaar ging wonen aan de Lindestraat 2 te Hoorn en kreeg daar op 9 maart 1893 een dochter: Catharina. Op 2 februari 1900 kochten zij het pand Grote Oost 31. Op 14 mei 1904 werd hier hun tweede kind, Fredrik Hendrik, geboren.

St. Pietershof Plafond Regentenkamer.
Regentenkamer

Sint Pietershof, Hoorn.
Linksboven: Gevel met entree.
Boven: Interieur Regentenkamer.
Links: Plafond Regentenkamer.

Hoornse schilder
Maarten Storm was niet alleen huisschilder, maar ook kunstschilder. In 1909 beschilderde hij de door zijn vriend Lückens uit hout gesneden Eenhoorn in heraldische kleuren. De Eenhoorn was een geschenk van het gemeentebestuur van Hoorn voor de stad Lewes, in Delaware, USA.

In 1920 schilderde hij in opdracht van de regenten de wapenschilden van het Sint Pietershof over. In 1922 restaureerde hij het plafond in de regentenkamer van dat hof.

Het wapenschild van de familie Van Foreest aan de Koepoortsweg 31-33 is door Storm in 1921 op verzoek en op rekening van de Vereniging Oud Hoorn geschilderd in rood op zilver.
In 1923 volgde de schildering in goud en blauw van het Gulden Vlies aan de gevel van Grote Noord 40 en bracht Storm een opschrift boven het winkelraam in elzevierletters aan.

Jubileum Kerkmeijer

Zilveren jubileum van J.C. Kerkmeijer als leraar aan de H.B.S.
Zittend tweede van rechts: Maarten Storm.

Vereniging Oud Hoorn
In de hoedanigheid van kunstschilder leerde hij J.C. Kerkmeijer kennen. Met anderen behoorden zij tot de oprichters van de Vereniging Oud Hoorn. Kerkmeijer werd de eerste voorzitter; Maarten Storm werd de eerste penningmeester.

Om gezondheidsredenen stopte Maarten Storm in 1926 met het werk voor Oud Hoorn. Hij werd in juni 1929 opgenomen in een inrichting in Gheel (België), waar hij 15 augustus 1929 op 65-jarige leeftijd overleed.