Home  | G.H. L├╝ckens  | Modelleerwerk  | Tekeningen  | Werk divers  | Sitemap  | 

Neostijlen
De neorenaissancestijl is een van de neostijlen, die het leidende stijlprincipe in de architectuur vormden tussen het begin van de 19e en de aanvang van de 20ste eeuw. Kenmerkend voor de neostijlen, ook wel historisme genoemd, is het gebruik van stijlvormen uit het verleden. Vrijwel iedere stijl uit de geschiedenis had in de 19e eeuw een navolger: neoclassicisme, neogotiek, neorenaissance, neobarok en neorococo.

Neorenaissancestijl
De neorenaissance ontstond rond 1885 waarbij men zich liet inspireren door de bouwkunst van de Gouden eeuw, de Hollandse renaissance. De hernieuwde interesse voor deze bouwstijl valt samen met een periode van economische bloei als gevolg van de industrialisatie.

Kenmerken
Kenmerkend voor de Hollandse neorenaissance zijn trap- en topgevels, zuilen en deuromlijstingen in de vorm van poortjes, klassieke details zoals obelisken en diamantkoppen - soms van echt natuursteen, maar vaak ook in gips - en versieringen van hekken en muurankers. Gevelstenen en geveltableaus verwijzen veelal naar historische gebeurtenissen en personen.

Toepassingen
De Hollandse neorenaissance werd vooral toegepast bij overheidsgebouwen, banken, ziekenhuizen en dergelijke. Soms gebruikte men alle neostijlen door elkaar of koos men de neostijl die het best bij de functie van het gebouw of de wensen van de opdrachtgever leek te passen: eclecticisme.

Grote Oost 32, Hoorn
Breed 38, Hoorn
Veermanskade 2, foto Erik Baas

Drie gevels in Hoorn in neorenaissansestijl.
Links: Grote Oost 32. Midden: Breed 38. Rechts: Veermanskade 2 (foto Erik Baas).