Home  | G.H. Lückens  | Modelleerwerk  | Tekeningen  | Werk divers  | Sitemap  | 

Christiaan van den Berg

Christiaan van den Berg
 

Advertenties ambtsjubileum C.v.d.Berg

Advertentie 12-3-1938

Christiaan van den Berg werd geboren te Hoorn op 8 maart 1873 als zoon van Christiaan van den Berg, zeepziedersknecht en Sophia Frederica Schiffel.

Onderaan begonnen
Toen Christiaan 15 jaar werd, regelde zijn vader voor hem dat hij aan het werk kon in het distillateurs- en wijnkopersbedrijf B. Schermer & Zoon. Hij werd in het bedrijf opgeleid en leerde alle kneepjes van het vak. Zo werkte hij in de azijnmakerij, in de winkel in de Kerkstraat, in de distilleerderij, de likeurstokerij en de advocaatfabriek aan het Kleine Noord om daarna overgeplaatst te worden naar de administratie en expeditie.

Talent
In 1897 waren alle leden van de familie Schermer ziek en zag C. van den Berg zich genoodzaakt de zaak te leiden. Dit ging hem zo goed af, dat hij op 12 oktober 1897 met de handelsreiziger De Haan op pad werd gestuurd om de West-Friese klanten van firma Schermer te bezoeken. Hij bleek een goed koopman te zijn met hart voor de onderneming en genoot al snel het vertrouwen van de bestaande klantenkring. Op 1 januari 1898 volgde hij De Haan als vertegenwoordiger op en kreeg carte blanche om de zaken te runnen naar eigen inzicht.

Gezin
Op 29 juli 1903 huwde Christiaan van den Berg met Maria Cornelia Koopman, geboren te Castricum op 30 mei 1883. Zij kregen samen vijf kinderen. Het gezin woonde eerst Veemarkt 41, maar verhuisde na 1920 naar de Kerkstraat 11 om boven de zaak te gaan wonen.

Vervoermiddel
Van den Berg wist de klantenkring uit te breiden over de hele kop van Noord-Holland. Hij reisde met paard en wagen naar de klanten. De rijtuigen werden gehuurd bij lokale bedrijven in Hoorn, of stonden bij grotere afstanden aan de stations klaar. Na 22 jaar kreeg hij een auto met vaste chauffeur tot zijn beschikking.

Ambtsjubilea
De firma Schermer liet het 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum van Van den Berg niet ongemerkt voorbij gaan. In de aankondigingen in de krant en bij de georganiseerde feestelijkheden werden vooral de aangename samenwerking en de enorme inzet van Van den Berg geroemd.

Overige activiteiten
Van den Berg is een aantal jaren lid van de Brandraad van Hoorn geweest. Via de Brandraad kende hij de kunstenaar Gerard Lückens, die hem in 1938 portretteerde.

Ziek
Op 27 april 1938 maakte C. van den Berg zijn laatste reis voor Schermer: naar Andijk en Wervershoof. In juni 1938 werd hij zo ernstig ziek, dat hij zijn functie moest neerleggen. Hij overleed op 30 augustus 1938 te Hoorn en is begraven op de RK Begraafplaats Drieboomlaan aldaar.

Het gezin bleef boven de winkel wonen en de weduwe ontving pensioen van firma Schermer. De oudste dochter Sophia (geboren 9 juni 1904) ging na het overlijden van haar vader in de winkel werken. De jongste zoon Johannes (geboren 28 augustus 1924) heeft eveneens bij de firma Schermer gewerkt en wel van 1 april 1940 tot 12 oktober 1953.

50-jarig jubileum C.v.d.Berg

Receptie ter ere van het 50-jarig ambtsjubileum, 12-3-1938.
Rechts de jubilaris Christiaan van den Berg en zijn echtgenote.